5. Dags att börja sälja

Nu är vi nästan redo att börja sälja

Det finns bara några saker kvar att kontrollera innan du börjar.

Ställ in växelkassa om du ska ta emot kontanter. För att dagsrapporten ska stämma i slutet av dagen behöver växelkassan stämma när du börjar dagen. Under fliken "Arkiv" hittar du knappen för "Växelkassa". Här ställer du in hur mycket pengar du har i växelkassan innan du öppnar.

Det finns två sätt att använda den.

1. Använd alltid samma ingående växelkassa. Du bestämmer hur mycket du behöver i växelpengar och ställer in det i dialogen för växelkassa. Summan sparas så du behöver endast ställa in den en gång.

Detta betyder att du alltid börjar dagen med samma belopp i kassalådan och efter dagsavslutet tar du ut eller lägger i pengar i kassalådan så att du kan börja nästa dag med samma fasta belopp.

2. Justera växelkassan varje dag. Efter dagsens slut låter du kontanterna ligga kvar i kassalådan och justerar växelkassan varje morgon efter hur mycket ligger i kassalådan.

Vi rekommenderar att ni använder metod 1 då det lätt kan bli fel på dagsrapporten och växelkassan om man skulle glömma att justera ingående växelkassa innan försäljningen. Har du alltid samma växelkassa behöver du inte manuellt ändra varje dag.

OBS! Att se till så att växelkassan stämmer och används på ett korrekt sätt är ett krav från Skatteverket.

Alla användare ska finnas med. Kontrollera att alla som ska arbeta i kassan har en egen användare och att det går att byta mellan dem. Ett krav från Skatteverket är att det ska gå att identifiera från kundens kvitto vem som har utfört försäljningen eller returen.

Grattis! Nu kan du börja sälja. Har du följt alla steg i våra tidigare guider om att skapa företaget, lägga in dina varor och varugrupper och lägga upp knappar är du nu redo att ta din första kund. För att vara säker på att allt fungerar när väl kunden står framför dig testa gärna ett eget köp på kontant och kort för att säkerställa att allt fungerar.

Lägg bara till dina varor på kvittot med hjälp av knapparna du skapade tidigare. Justera antalet med hjälp av standardknappen "Pris och antal" eller lägg rabatt med hjälp av rabattknappen. När alla artiklar är med på kvittot tryck på knappen "Betala" och välj betalsätt. Kvittot på skärmen töms och du får ut ett kassakvitto på kvittoskrivaren.

Glöm inte att registrera JobOffice Kassa och kontrollenhet till Skatteverket.
Detta måste du göra senast 14 dagar efter din första försäljning.

Relaterade guider:

Hur ändrar jag pris och antal?

Hur ger jag rabatt på en försäljning?

Hur gör jag ett returköp?