Varugrupper

Varugrupper hjälper dig gruppera och sortera dina varor för enklare momshantering och bokföring.

Under fliken "Varor" hittar du i menyraden knappen "Varugrupper".

Varugrupper i JobOffice Kassasystem låter dig sortera dina varor efter moms och bokföringskonto

OSB! Varugrupper finns inte tillgängligt om du har integration mellan JobOffice Kassasystem och ett affärssystem. Om ditt affärssystem arbetar med varugrupper hämtas de automatiskt från ditt affärssystem och kan inte administreras i kassan.

En varugrupp hjälper dig sortera och gruppera dina varor för enklare hantering men är också en viktigt del av hur moms och bokföring hanteras i kassan. Det är på varje varugrupp du ställer in vilken moms och vilka intäktskonton som ska användas för alla varor i den varugruppen.

Du måste därför alltid ha minst en varugrupp för varje typ av moms du vill använda i kassan.

1. Tryck på knappen "Varugrupper i menyraden.
  2. Ett nytt fönster med en lista över dina befintliga varugrupper visas. Du kan på höger sida välja vad du vill göra

Skapa nya eller ändra befintliga varugrupper i JobOffice Kassasystem

Skapa en ny varugrupp eller ändra en befintlig

I fönstret för varugrupper kan du skapa en helt ny varugrupp eller ändra en befintlig.

1. Tryck på knappen för "Varugrupper" i menyraden.
  2. Tryck på knappen "Ny grupp..." för att skapa en helt ny varugrupp.
    1. Vill du istället ändra en befintlig varugrupp markera den i listan och tryck på knappen "Ändra...".
  3. Ange eller ändra Beskrivning på varugruppen.
    1. Tänk på att det är beskrivningen kunden ser på sitt kvittot om du väljer direkt på varugrupp.
  4. Välj Mervärdesskatt (moms).
    1. Tänk på att alla varor du sedan skapar i varugruppen kommer säljas med samma moms.
    2. Är det momsfri försäljning välj "0".

5. Välj bokföringskonto som du vill använda för varugruppen.
    1. Du bör använda olika bokföringskonton för varje momssats.
    2. Du bör också använda olika varugrupp och bokföringskonton om du säljer alkohol eller spel för enklare redovisning och rapportering.
    3. Om inte bokföringskontont du vill använda finns i listan kan du skriva direkt i fältet och ange det du vill använda.
      1. Alla bokföringskonton du vill använda bör finnas upplagda i ditt ekonomiprogram/affärssystem.'
  6. Fältet för nummer används endast vid integration till ekonomisystem. Du kan lämna detta tomt om du inte behöver det.
  7. Under fliken för Meddelande kan du skriva en text som du vill visa när du säljer en vara i den aktuella varugruppen.
  8. Tryck på "Spara" för att spara när du är klar.

Du kan skapa så många eller så lite varugrupper du vill och behöver. För vissa verksamheter räcker det med endast en grupp för "Mat 12%" medans för andra används ett stort antal varugrupper för statistik och bokföring. Du bestämmer själv och det går alltid att lägga till nya eller ändra befintliga varugrupper vid behov.

Ta bort en befintlig varugrupp

Du kan endast ta bort en varugrupp om det inte finns några varor som tillhör den varugruppen. Om du har varor i varugruppen du vill ta bort måste du först byta till en annan varugrupp på alla varor.

1. Tryck på knappen för "Varugrupper" i menyraden.
  2. Markera i listan den varugrupp du vill ta bort.
  3. Tryck på knappen "Ta bort..."
    1. Du kan endast ta bort en varugrupp om det inte finns några varor som tillhör varugruppen.