Jag ska byta företag vad bör jag tänka på?

Om du ska byta organisationsnummer behöver du skapa ett helt nytt företag i JobOffice Kassa.

Om du ska överlämna verksamheten och kassan till en ny ägare och inte själv administrera det nya företaget kan du hoppa ner till steg 5.

Be då istället de nya ägarna använda guiderna på vår supportsida för att lägga upp sitt egna företag i kassan eller be dem kontakta vår support så hjälper vi till.

Ska du endast byta från ett org. nr. till ett annat använd gärna nedan guide.

1. Börja med att skapa ditt nya företag i Företagsguiden. Du kan enkelt växla mellan det gamla och nya. Detta innebär att du kan fortsätta sälja på det gamla företaget medans du förbereder det nya om det behövs.

2. Flytta över dina varor och varugrupper. Ska du använda samma varor och varugrupper kan du exportera dem från ditt gamla företag och importera dem till det nya med hjälp av Excel-fil eller lägga in dem på nytt i det nya bolagt.

OBS! Tänk på om du har integration av artiklar från ett affärssystem behöver du inte importera några varor till JobOffice Kassa. De ska alltid hämtas från ditt affärssystem. Du behöver byta vilket företag JobOffice Sync Center ska arbeta mot i inställningarna för JobOffice Sync Center.

Bild på JobOffice Kassa knapp för Import och exportI det gamla företaget under fliken Varor använd knappen "Import och export" för ett  exportera både varulistan till Excel. Du kan sedan i det nya företaget använda samma knapp för att importera varorna och varugrupperna.

OBS! Vid import av varugrupp följer inte redovisningskonton och moms med. Detta behöver du manuellt ange på varje varugrupp efter importen.

3. Se över alla redovisningskonton. Efter att du har importerat varor och varugrupper kontrollera så alla varugrupper har rätt redovisningskonto och moms. Du behöver även dubbelkolla dina redovisningskonton under fliken "Arkiv" och Inställningar, Redovisningskonton. Kontrollera så dina betalsätt och momskonton stämmer.

4. Skapa dina knappar. Ska du använda exakt samma artiklar kan du även exportera och importera knappar på samma sätt som varor.

5. Säkerhetskopiera det gamla företaget. Innan du byter över till ditt nya företag behöver du göra dagsavslut och säkerhetskopiera ditt gamla företag. Har du en kassakopplad kortterminal är det viktigt att du även får ut dagsavslut för den innan du byter. Är du ansluten till Internet när du gör säkerhetskopiering skickas den även till våra servrar för backup. Men spara även en egen kopia någonstans säkert.

Säkerhetskopian bör du alltid göra efter du gjort din sista försäljning i det gamla företaget så att allt följer med.

6. Byt licens. Du kan antingen överlåta din licens till det nya företaget eller ta ut en helt ny licens för det nya företaget. Om det inte är samma ägare för både det nya och det gamla företaget bör du alltid ta ut en ny licens för det nya företaget.

För att byta licens kontakta vår support. Vi kommer behöva uppgifter för både det nya och det gamla företaget.

7. Anmäla till Skatteverket. Glöm inte att anmäla både JobOffice Kassa och din kontrollenhet till Skatteverket. De måste anmälas på det nya organisationsnumret.

8. Byta faktura i JobOffice Kassa. Vill du ändra fakturamottagare för JobOffice Kassa licensen behöver du meddela oss om bytet. Betalar du med autogiro behöver du även signera ett nytt medgivande.

Meddela oss på e-post support@joboffice.se med information om det gamla bolaget, nya bolaget och vilka licensnummer det gäller.